اطلاعات كلي درباره شهرستان شيروان

shirwanmap.jpg

 شهرستان شيروان با 3789 كيلومترمربع مساحت وجمعيتي معادل 164465 نفرازشمال به تركمنستان ، ازجنوب اسفراين ، ازشرق به قوچان وازمغرب به بجنوردارتباط دارد .شيروان ازشهرهاي مرتفع استان خراسان شمالي كه دردره روداترك ودربين كوه هاي كپه داغ وآلاداغ جاي گرفته است . شيروان داراي آب و هواي نسبتاًسرددرزمستان وگرم ومعتدل درتابستان مي باشد.شيروان داراي انواع مختلف جانواران نيمه بياباني وخزندگان وپرندگان است . پلنگ ، گرگ ، روباه ، گراز ، خرگوش ، آهو ، كل وبز كوهي و … درمحيط طبيعي آن ديده مي شود . 

 

 

شهرستان شیروان از شهرهای مرتفع استان خراسان شمالی است که در دره‌ی رود مرزی اترک مابین کوه‌های کپه‌داغ و آلاداغ جای گرفته‌است. شیروان دارای اب و هوای نسبتا سرد در زمستان و گرم و معتدل در تابستان می‌باشد. این شهرستان در سال ۱۳۸۵، تعداد ۱۵۶٫۱۸۱ نفر جمعیت داشته‌است.

تقسیمات کشوری

شهر: شیروان

  • بخش سرحد

  • دهستان تکمران

  • دهستان جیرستان

  • دهستان قوشخانه

شهر: لوجلی

جستارهای وابسته

کشتی با چوخه در شیروان

این ورزش پهلوانی یکی از سنتهای  دیرین مردم شیروان است که قدمت آن میتواند به درازای تاریخ باشد وبا یکی از سنن دینی زرتشتیان ارتباط پیدا می کند«کشتی که زرتشتیان آن را«بند دین» نیز می نامند کمربندی است با هفتادو دو نخ از پشم گوسفند که به دسترزن موبدی بافته می شود کستی که بعدها با شین گفته شده وبه شکل کشتی در آمده است.کمربند کشتی گیران نیز می گفته اند.و پهلوانان به هنگام زور آزمائی در آن می آویخته اند.

5.jpg

علاقه مردم شیروان به کشتی با چوخه را می توان در زندگی قرون گذشته آنها نیز مورد بررسی قرار داد .زیرا در ادوار گذشته شغل اکثر مردم دامداری کشاورزی بود و بیشتر عشایر وایلات را دامداران تشکیل می دادند و اصولا حکومت های ملوک الطوایفی متکی بر قدرت ایلات و عشایر بود ایلات وعشایر برای چرای دام طبق معمول ییلاق و قشلاق داشتند و زمانی که به مراتع میرسیدند اوغات فراغت خودشان را با اسب سواری وکشتی با چوخه و تیر اندازی و شکار سپری می کردند .

در جشن ها و اعیاد ملی و مذهبی مانند عید نوروز و عید فطر و عروسی ها یکی از مراسم اصلی و مهم جشن مراسم برگزاری کشتی با چوخه است.روستایی نیست که پهلوانی در کشتی با چوخه نداشته باشد.کشتی گیران با چوخه حق استفاده از زانو به پائین حریف را ندارند و در خاک نیز هیچ فنی اجرا نمی شود.مگر آنکه مبنای آن فن از سر پا باشد.برای اولین بار در سال 1341 شمسی در ایران کشتی با چوخه با فعالیت منوچهر لطیف استاد و مفسر کشتی و قهرمان سابق کشتی کشور در محل فعلی شهرداری  در روز عید فطر برگزار شد.

 

لباس کشتی گیران با چوخه عبارت است از:

1-چوخه2-کمربند3-تنبان4-بند تنبان5-عرق گیر

 

فنون معروف کشتی با چوخه:

1-یانباش 2-لنگ کمر 3-لنگ سر کش 4-لنگ دو دست یک دست از وسط پا 5-لنگ پیشرو 6-لنگ آرنج 7-لنگ مغربی 8-قل پیچ 9-پس لنگ از داخل مچ پا 10-پس لنگ از طرفین مچ پا 11-انواع کندن ها 12-گاو تاب 13-پلنگ شکن 14-چنار انداز 15-انواع پیچیدن ها 16-انواع تابیدن ها